Jan Garnert: Anden i lampan är min avhandling i etnologi och den har underrubriken "Etnologiska perspektiv på ljus och mörker". Boken handlar om belysningshistoria och hur vardagsliv, sociala relationer och synen på tid och rum förändrats sedan 1700-talet.
En sammanfattning av avhandlingen har översatts till engelska av Alan Crozier och finns också på kinesiska, översatt av Xiujie Wu och Yongmei Guo. Artikeln på kinesiska publicerades i Minsu yanjiu (Folklore Studies), 2005.
Den svenska historien har till stor del utspelats i mörker och dunkel.
Först på 1900-talet och med den elektriska belysningen har natt kunnat förvandlas till dag. Det är med elektriskt ljus vi kan förändra vår dygnsrytm, ge oss ut på resor även nattetid, ta rulltrappan till underjordiska tunnelbanestationer, handla i dygnet runt-öppna butiker och låta kvällen övergå i nattsudd. Utan elektrisk belysning ter sig allt mycket annorlunda.
Om belysning från förr till nu handlar Jan Garnets avhandling "Anden i lampan". Följ honom på en spännande väg genom den svenska historien, från talgljusen i Carl von Linnés och Årstafruns 1700-tal och framtill våra dagars skimrande storstäder med neonljus och gatornas upplysta stråk genom natten. Det är en fascinerande kulturhistoria, tänkvärd, angelägen och upplysande.
Jan Garnet är etnolog och verksam i Stockholm. Han har skrivit och medverkat i en rad böcker.
Carlsson 1993. Kartonnage. 307 sid. Rikt illustrerad. Bra skick, små bruksspår. End kontant betaln i Sthlm.
Pris: 150.00 kr
ISBN: 9177986865