Beskrivning

När Cronin berättar om den skotska 1800-talsfamiljen Brodie arbetar han med breda penseldrag, rollerna är väl utmejslade från första kapitlet, kontrasten mellan ont och gott knivskarp. Fadern, den alkoholiserade hattmakaren James Brodie är en värsta sortens tyrann, psykopat skulle vi kalla honom i dag, som styr sin fru och sina tre barn med järnhand. Brodie fjäskar för stadens societet som han gärna vill räkna sig till men föraktar öppet dem som han anser står under honom, skrattretande nog även de flesta kunder, så rörelsen går allt sämre. Det hunsade butiksbiträdet Perry får sköta det mesta medan Brodie själv sitter på kontoret med fötterna på skrivbordet, röker cigarr och mödosamt stavar sig igenom dagens tidning.
Mest illa ute är kvinnorna i familjen, hustrun Margaret och döttrarna Mary och Nellie. De lever som slavar i hemmet, minsta antydan till egna behov, hur blygsamma de än är, bestraffas omedelbart, trots att de gör allt för att behaga husets herre. Sonen Matthew klarar sig bättre, han är ju man och har ärvt en del av faderns självupptagenhet.
Som faderns absoluta motpol står den äldsta dottern Mary, ett fullkomligt under av tålamod och godhet. I det längsta försöker hon skydda sin mamma och sin syster, båda hela tiden balanserande på gränsen till det totala sammanbrottet.
Fint skick, inbunden, 479 sid, Tiden 1957. Porto tillkommer
Pris: 40.00 kr

Kontakt

Stad: Helsingborg
Namn: bokpilot
Kontakta annonsören
nopic