HQFinansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets 200-årsjubileum i Stadshuset fredagen den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: »Kom till kontoret omedelbart. Katastrof.«

En dryg vecka senare fanns inte HQ Bank - det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn. Bara några månader tidigare hade Sven Hagströmer och Mats Qviberg skålat för tjugo års lyckat samarbete. Då hade Hagströmer fortfarande ingen aning om den svåra situation som i många år dolts innanför HQ Banks väggar.

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg figurerar också den fartblinde tradingchefen, den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade bankens styrelse.
Men hur många hade egentligen försökt stoppa utförslöpan innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra tradingverksamheten? Och hur agerade bolagets grundare Sven Hagströmer och Mats Qviberg?

I Den stora bankhärvan, får vi följa de dramatiska turerna kring HQ Bank och dess länge lönsamma men riskfyllda verksamhet. En verksamhet som till slut fick hela banken att falla - och en finansepok att gå i graven.

Boken finns ex. på Bokus

Artiklar på Resumé och E24 om Författaren och boken.